Danie z filetu dorsza znakomite na każdą okazje.
Składniki:
- 80 dag filetów z dorsza bez skóry
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5 łyżek grubo startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obicie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby około 20 min. Podawać z ziemniakami pure i sałatką z czerwonych buraków.