Smaczny pasztet z marchwi, zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do wykonania tego przepisu niezbędne będą…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1,8 kg marchewki
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek koperku
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- 100 ml białego wina
- 5 jajek
- 4 łyżki maki
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 250 ml śmietany 22%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smarowania formy
Wykonanie:
Marchewki obrać, umyć, odłożyć 800 g cienkich marchewek podobnej grubości. Pozostałe pokroić na plasterki i gotować 20 minut w 750 ml bulionu.
Całe marchewki smażyć na maśle przez 10 minut. Wlać resztę bulionu i wino, doprawić solą i cukrem i odparować płyn.
Pokrojone marchewki ostudzić, zmiksować, dodać jajka, posiekany koperek, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Formę posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej, następnie całe marchewki, warstwę masy, całe marchewki i zakończyć warstwą masy.
Powierzchnię wyrównać, przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.