Cielęcina i śledzie, to podstawowe składniki wyśmienitej sałatki, na które podajemy przepis kulinarny…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 250 g pieczonej cielęciny
- 2 filety śledziowe
- 1 ugotowany ozorek cielęcy
- 2 kiszone ogórki
- 6 łyżek sosu winegret
- 1 cebula
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- sól, pieprz
- cukier
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Ozorek obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Cielęcinę pokroić na plasterki i następnie na kwadraty. Z filetów zdjąć skórę i pokroić śledzie na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Ogórki obrać i pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem winegret, posypać koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę można przyrządzić z dodatkiem ugotowanych, pokrojonych w kostkę ziemniaków lub selera.
Zamiast ozorka można dodać pokrojoną w kostkę szynkę.