Cielęcina kwas z kiszenia ogórków, to podstawowe składniki wyśmienitego chłodnika, na który podajemy przepis kulinarny…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 150 g cielęciny
- 1 cebula
- 1 suszony grzybek
- 500 ml śmietany
- 200 ml kwasu z kiszenia ogórków
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ogórek zielony
- 50 g szyjek rakowych
- 3 jajka na twardo
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, mięso i grzybek opłukać, zalać 800 ml wody, gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w zapałkę.
Botwinę dokładnie opłukać, posiekać, zalać 200 ml wody, gotować 20 minut. Dodać do wywaru z mięsa, odparować do objętości 700 ml, ostudzić.
Ogórek obrać, posiekać, posolić i odcisnąć z płynu. Koperek i szczypiorek pokroić, szyjki rakowe i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę.
Wymieszać wywar ze śmietaną i kwasem, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Mocno schłodzić i podawać.
Do chłodnika można dodać 100 g pokrojonej w kostkę galaretki z rosołu z cielęciny i żelatyny.
Botwinkę można ugotować z 50 g liści szczawiu.