Przepis kulinarny na chłodnik na zsiadłym mleku, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy i wielbicieli chłodników
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1 litr zsiadłego mleka
- 100 ml śmietany 18 %
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 g pieczonej cielęciny
- 1 pęczek botwiny
- 1 zielony ogórek
- 1 ogórek małosolny
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- cukier
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Botwinę umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać 200 ml wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować 10 minut. Ostudzić.
Zielony ogórek opłukać, obrać, pokroić w kostkę, osolić, odcisnąć z płynu. Ogórek małosolny opłukać, pokroić w kostkę. Szczypiorek, koperek i rzodkiewki opłukać. Z rzodkiewek odciąć końce. Szczypiorek i koperek pokroić. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Cielęcinę pokroić na paseczki. Ubić zsiadłe mleko ze śmietaną. Wlać botwinę z wywarem. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę koperek, szczypiorek i cielęcinę. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem chłodnik wymieszać i włożyć pokrojone w kostkę jajka.