Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Francuskie kluski

Mąka, jajka, masło i sól, to podstawowe składniki wyśmienitego i prostego dania, na które podajemy przepis kulinarny…

Składniki przepisu kulinarnego:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól

Wykonanie przepisu kulinarnego:

Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć masło, dodać żółtka i rozetrzeć je z masłem.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Nałożyć pianę na żółtka, przesypując je mąką, i delikatnie wymieszać.

Zanurzać łyżkę we wrzątku, nabierać nią ciasto i kłaść na wrzątek. Kluski gotować 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kluski odcedzić i podawać z rosołem.
Kluski można gotować w wodzie, mleku lub bulionie.
Do masła z żółtkami można dodać 1 mały ugotowany i przetarty przez sito ziemniak.
Do masła z żółtkami można dodać 3 łyżki drobno posiekanych grzybów
Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki
Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę podsmażonej i przetartej przez sito wątróbki drobiowej. 2 łyżki mąki można zastąpić 2 łyżkami tartej bułki.
Kluski można przygotować ucierając z masłem całe jajka, nie ubijając piany.