Słodki przepis na najsłodszą zupę. Poznaj przepis kulinarny na zupę czekoladową, która zasmakowała nie tylko dzieciom.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 80 g czekolady
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- kawałek wanilii
- 2 żółtka
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Mleko zagotować z wanilią. Wanilię wyjąć. Czekoladę zetrzeć na tarce, zalać mlekiem i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i wlewać do gorącego mleka ubijając je trzepaczką przez 10 minut. Zupę ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać z biszkoptami, sucharkami lub z bezami z pozostałych białek.
- Tak samo można przyrządzić zupę kawową: do gotującego się mleka wrzucić kilkanaście ziarenek świeżo palonej kawy zamiast czekolady i dalej postępować według przepisu na zupę czekoladową