Niezwykły przepis kulinarny na wspaniałą i smaczną zupę fasolową. Poznaj tajniki przepisu
Składniki przepisu kulinarnego:
- 200 g suchej fasoli
- 200 g wędzonych żeberek
- 150 g kiełbasy
- 2 marchewki
- kawałek białej rzepy
- 1 cebula
- 2 zielone papryki
- 1 pomidor
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka drobno pokrojonej
- zielonej pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Namoczoną przez noc fasolę odcedzić, zalać 1,5 l wody, włożyć żeberka, dodać liść laurowy, posolić i gotować 2 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i odłożyć. Oczyszczone warzywa i papryki drobno pokroić i podsmażyć na łyżce smalcu. Włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki i roztarty czosnek. Gotować 30 minut. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na pozostałym smalcu, wyjąć, a na tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę.
- Posypać mąką, dodać paprykę i smażyć 3 minuty. Rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wymieszać wlać do zupy i gotować 5 minut. Do zupy dodać podsmażoną kiełbasę i podawać.