Atrakcyjnie przygotowana potrawa według przepisu kulinarnego na pierogi z serem zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy i miłośników pierogów.
Składniki przepisu kulinarnego:
na ciasto:
- 50 dag.mąki
- sól
- cukier
- 5 dag.drożdży
Na farsz:
- 50dag. mielonego twarogu
- 2 żółtka
- cukier
- jajko
- 5 dag.rodzynek.
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką cukru i maki i odstawić do wyrośnięcia.1/3 mąki wsypać do miski i wymieszać z łyżką cukru i odrobiną soli. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody i wyrabiać ciasto dolewając letniej wody i dosypując mąki.Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem i wymieszać z namoczonymi rodzynkami.Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego krążki. Nadziać farszem, zlepić i ułożyć na blasze.Kiedy wyrosną posmarować rozkłóconym jajkiem.Piec w temp. 200 stopni przez 30 minut.