Wykonanie tego przepisu kulinarnego na duszoną wołowinę nie sprawi Ci większych kłopotów. Wypróbuj sama ten przepis…
Składniki przepisu kulinarnego:
Na marynatę:
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 3/4 litra czerwonego wina
- 3 gałązki pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- kilka ziaren pieprzu
- liść laurowy
na danie:
- 1 kg. łopatki bez kości
- 12 cebul
- 15 dag boczku
- 3 łyżki oleju
- 20 dag. pieczarek
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Przygotować marynatę:warzywa pokroić, wymieszać z winem , ziołami i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Osączyć z marynaty i zachować ją.Cebulę pokroić na ćwiartki i z pokrojonym w kosteczkę boczkiem zrumienić na oleju. Przełożyć na talerz.Na tym samym tłuszczu zrumienić mięso. Dodać boczek, cebulę, oprószyć solą i pieprzem, podlać marynatą, przykryć i dusić ok. 2 i pół godziny. Pieczarki pokroić w plasterki i zrumienić na maśle.