Niesamowity przepis kulinarny na kotlety ze śledzi. Proste danie, o niesamowitym smaku
Składniki przepisu kulinarnego:
- 4 śledzie mleczaki
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- mąka
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania przepisu:
- Śledzie wymoczyć i sprawić, nie ściągać skóry. Umyć, osuszyć, wyjąć ości z kręgosłupa i skropić sokiem z cytryny.
- Mlecze wymoczyć, osączyć i posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle i wymieszać ze 100 g bułki tartej, 1 jajkiem, mleczem, solą i pieprzem.
- Śledzie pokroić na kawałki długości 7 cm. Rozłożyć połączone skórą połówki śledzi na desce. Na jednej połówce rozłożyć farsz, przykryć drugą połówką. Panierować je w mące, 1 jajku rozbitym z łyżką wody i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż zrumienią się z obu stron. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i utartym chrzanem.