Nie masz pomysłu na rybkę? Nie wiesz co można z nią ciekawego zrobić. Spróbuj rybki po żydowsku. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,2 kg karpia
- 800 g cebuli
- 2 marchewki
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 3 ziela angielskie
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, ogon i płetwy, resztę pokroić na 6 dzwonek i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać obrane marchewki, ziele angielskie, głowę, ogon i płetwy z ryby, zalać 1,5 l wody i gotować 40 minut. Dodać dzwonka ryby, rodzynki i cukier, gotować 40 minut. Wyjąć dzwonek, ostrożnie oczyścić go z ości. Wywar odcedzić mocno odciskając. Odparować do objętości 700 ml, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą, zalać nim ułożoną na półmisku rybę i zastudzić.