Do przygotowania ryby w galarecie potrzebujemy zaledwie rybę, warzywa, sok z cytryny oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,2 kg ryby
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 2 białka
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na 6 dzwonek i skropić sokiem z cytryny.
Warzywa obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować 30 minut. Do wywaru dodać dzwonka ryby i gotować 30 minut na małym ogniu. Dzwonka ryby wyjąć z wywaru, delikatnie usunąć kręgosłup, ości i ewentualnie skórę. Ułożyć dzwonka na półmisku. Marchew z wywaru pokroić w plasterki, wywar przecedzić odciskając warzywa, przecedzić przez sito wyłożone gazą, odparować do objętości 500 ml i doprawić. Rybę przybrać plasterkami marchewki, zalać wywarem i zastudzić. Jeżeli wywar nie zetnie się, to należy go ponownie zagotować z 10 g żelatyny, schłodzić i ponownie zalać rybę.