Nie masz pomysłu na obiad spróbuj juz dziś przepisu na duszoną baranią pieczeń. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,5 udźca baraniego bez kości lub combra
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Mięso opłukać i zbić mocno tłuczkiem, czosnek obrać zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Mięso natrzeć czosnkiem i odstawić na jedną godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Mięso obsmażyć na maśle ze wszystkich stron, dodać cebulę i przyprawy, wlać 200 ml wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny, uzupełniając wodę w miarę wyparowywania. Pod koniec oprószyć pieczeń mąką i dusić jeszcze 10 minut. Pieczeń pokroić na plastry i podawać z duszonymi cebulkami polaną sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia pieczeń można polać 200 ml śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki. Pieczeń można dusić z białym winem. Do sosu można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.