Do przygotowania pieczeni wołowej z warzywamipotrzebujemy zaledwie wołowine, warzywa oraz przyprawy. Doskonały na każdego rodzaju obiad.
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny (udźca lub rostbefu)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ½ selera
- 50 g masła
- 1 kalarepka
- 1 pomidor
- 1 liść laurowy
- 100 ml czerwonego wina
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, pomidor sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Mięso opłukać, obłożyć warzywami, zalać czerwonym winem i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso oczyścić z warzyw i obsmażyć na maśle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać wino, masło ze smażenia, dodać warzywa, pomidor, liść laurowy i oprószyć pieprzem. Naczynie przykryć i dusić mięso na małym ogniu lub w piekarniku w temp 180st.C przez 3 godziny, co pół godziny sprawdzając, czy płyn wyparował, ewentualnie uzupełniając go wodą. Pod koniec duszenia osolić. Uduszone mięso pokroić na plastry, a warzywa z sosem przetrzeć przez sito i polać nimi pieczeń. Podawać z ugotowanymi warzywami i ziemniakami. Pod koniec duszenia można pieczeń obsypać utartym chlebem razowym, który zagęści sos.