Cynaderki z cebulą najlepiej podawać z kaszą okraszoną słoniną. Doskonałe, gdy brak Ci czasu i pomysłu na codzienny obiad.
Składniki:
- 4 nerki wieprzowe
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany
- słodka papryka
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Nerki oczyścić z tłuszczu, przeciąć na pół, usunąć przewody moczowe, namoczyć w wodzie przez 30 minut, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na plastry, usmażyć na maśle, dodać cynaderki, oprószyć mąką i zrumienić. Do cynaderek wlać śmietanę i doprawić sos. Dusić na małym ogniu 10 minut. Podawać z kaszą okraszoną słoniną.