Kotlety pożarskiego najlepiej podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub maderowym oraz z kalafiorami lub zielonym groszkiem. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 500 g mięsa z drobiu
- 50 g czerstwej bułki
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego
- koperku
- 2 łyżki mąki
- 100 g tartej bułki
- 4 łyżki masła
- sól
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć z mięsem. Wymieszać mięso z 2 żółtkami i koperkiem. Osolić i delikatnie wymieszać z 2 ubitymi białkami. Formować z masy owalne kotlety, panierować w mące, 1 jajku rozbitym z łyżką wody i tartej bułce.
Kotlety zrumienić na maśle i dosmażać po 5 minut z obu stron na małym ogniu.