Nie masz pomysłu na obiad? mam dla Ciebie przepis na kapustę faszerowaną w główkach. Polecam gorąco i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 główka białek kapusty
- białej lub włoskiej
- 400 g farszu do gołąbków
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, włożyć do garnka, zalać 2 l wrzącej wody i osolić. Gotować 15 minut, a następnie odcedzić i ostudzić. Delikatnie odchylić zewnętrzne warstwy liści. Środek wielkości pomarańczy wyciąć razem z głąbem. Głąb odrzucić, a wycięte liście posiekać i wymieszać z jednym z farszów do gołąbków oraz jajkami i 2 łyżkami masła. Połowę farszu nałożyć w miejsce po wyciętych liściach, a drugą połową smarować kolejno odchylone liście i przykładać je do farszu na środku, aż kapusta przybierze z powrotem kształt główki. Kapustę owinąć gazą, zalać wrzątkiem, gotować 1 godzinę, odwinąć z gazy, polać tartą bułką przesmażoną na maśle i podawać.