Masz ochotę coś zjęść a nie masz pomysłu? Mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczona kukurydzę. Spróbuj i przekonaj się jak smakuje.
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 150 g masła
- 1 łyżka posiekanej
- natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego
- koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Czosnek obrać, zmiażdżyć z solą, utrzeć z połową masła, natką, szczypiorkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło uformować w rulonik i mocno schłodzić. Liście kukurydzy odchylić, ale nie odrywać ich. Usunąć włókna znajdujące się pod liśćmi. Kukurydzę zalać zimną wodą i odstawić na 1 godzinę. Kukurydzę wyjąć z wody, osuszyć, kolby kukurydzy posmarować pozostałym masłem, nakryć liśćmi i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. lub na grillu. Usunąć liście z kukurydzy i podawać z kawałkiem schłodzonego masła ziołowego.