Do przygotowania zapiekanych pomidorów potrzebne nam będą pomidory, cebula, oliwa, natka pietruszki, tarta bułka, przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory opłukać, usunąć szypułki, nożem z ząbkami naciąć skórkę. Pomidory zalać wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i przesmażyć na oliwie.
W naczyniu do zapiekania ułożyć pomidory, a na nich cebulę z oliwą. Oprószyć solą i pieprzem, posypać natką i tartą bułką. Piec 25 minut w temperaturze 180 st.C. Zamiast tartą bułką można posypać 2 łyżkami utartego sera parmezanu. Pomidory można zalać też 250 ml beszamelu i zapiekać 30 minut