Przepis na pyszną sałatkę z gyrosem, hit każdej imprezy. Przygotowanie zajmuje około pół godziny, a efekt jest wyśmienity. Polecam.
Składniki:
- 40-50 dkg filetów z piersi kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- pół litrowego słoika kiszonych ogórków
- puszka kukurydzy konserwowej
- kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę o średnicy 1.5 – 2 cm, następnie w misce wymieszać surowe mięso z przyprawą do gyrosa (przyprawy dosypujemy dość obficie). Przyprawione mięso wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, po czym je studzimy. Zanim mięso wystygnie możemy w między czasie pokroić w drobną kostkę kiszone ogórki i poszatkować kapustę pekińską. Gdy mięso już wystygnie, wykładamy je do szklanej miski o średnicy około 25 – 30 cm, polewamy ketchup’em (w kratkę) i dodajemy parę kleksów z majonezu. W kolejnej warstwie wykładamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, na które ponownie kładziemy ketchup i majonez. Na ogórki kładziemy warstwę kukurydzy, plus znowu ketchup i majonez. Na wierzchnią warstwę wykładamy poszatkowaną kapustę. Całość ułożoną warstwami wkładamy w misce do lodówki na około 2 godziny, żeby sałatka się "przegryzła".