Mam dla Ciebie wspaniały przepis na borowiki pieczone w maderze. Spróbuj i przekonaj się jak smakują. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 800 g borowików
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml madery
- 1 łyżka posiekanej natki
- pietruszki
- sól, pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, wytrzeć ściereczką lub opłukać, nie moczyć, osączyć, osuszyć. Trzonki oskrobać i przyciąć. Pokroić grzyby na plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i czosnkiem. W naczyniu ułożyć grzyby, oprószyć je solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby zalać 100 ml madery, dodać pozostałe masło i piec 40 minut w temperaturze 180 st.C. Jeżeli w czasie pieczenia cały płyn odparuje, to wlać jeszcze 50 ml madery lub bulionu. Posypać borowiki natką i podawać na przystawkę lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Zamiast madery można użyć innego słodkiego wina: malagi lub porto.