Polecam przepis na polędwiczki w sosie morelowym. Doskonały na każdego rodzaju obiad. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1/2 łyżeczki oregano, soli, tymainku
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego i czerwonego pieprzu
Sos:
- 1/2 szklanki moreli z syropu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Wymieszać składniki przyprawy i natrzeć nim mięso. Polędwiczki włożyć do lodówki i pozostawić je co najmniej godzinę (to tzw. marnowanie na sucho).
Zrobić sos: wymieszać w rondelku wszystkie składniki, gotować 2/3 minuty na małym ogniu,stale mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Zamarnowane mięso ułożyć w brytwance, wcześniej wysmarowanej olejem i piec około 25-30 min obracając od czasu do czasu. Po upieczeniu wyłożyć na talerz polać wcześniej przygotowanym sosem.