Jako nadzienie możemy wykorzystać sos Pesto ze słoika, którym wystarczy rozsmarować na mięso. Potrawa ma takie zalety, że jest smaczna, tania i szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco!!!
Składniki:
- 800g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- duży pęczek natki
- kilka orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- ½ szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu z kostki
- 1-2 łyżeczki zagęstnika do sosów
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, usuwamy błony i żyłki. Rozbijamy na cienki płat. Nacieramy ziołami, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Natkę siekamy razem z orzechami i obranym czosnkiem. Ucieramy z 2-3 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masą obkładamy płaty mięsa. Mięso ciasno zwijamy i związujemy nicią. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie podlewamy winem lub bulionem i dusimy ok. 25 minut. Mięso wyjmujemy z sosu, kroimy w plastry. Sos mieszamy z zagęstnikiem i gotujemy. Całość podajemy z pieczonymi ziemniakami, ale niekoniecznie.