Potrawa idealna do zaserwowania jako danie główne. Znakomita dla osób ubustwających odrobinę słodkości w życiu kulinarnym.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka
- 4 łyżki masła
- 5 jajek
- 1 łyżka posiekanego
- koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- masło i tarta buła do formy
Przygotowanie:
Zagotować mleko z 600 ml wody, osolić, dodać 1 łyżkę masła, wsypać kasze. Gotować ma małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn, i ostudzić. Pozostałe masło ucierać, dodając po 1 żółtku, kaszę i koperek. Połączyć masę delikatnie z ubitą na sztywno pianą i przełożyć do formy budyniowej posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Włożyć formę do garnka z wodą i gotować 1 godzinę. Podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub ogórkowym.