Babeczki świetnie nadają się na wieczór spędzony w gronie przyjaciół. Ta słodka przekąska zachwyci każdego. Wykonanie tego przepisu kulinarnego zajmie Ci około 1,5 godziny, ale zapewniamy, że warto!
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 15 dag margaryny lub masła
- 1 żółtko
- 3 dag cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- cukier waniliowy
Krem:
- Gotowa masa kajmakowa o smaku krówki
- Do dekoracji: rodzynki, migdały, kawałeczki moreli, groszki czekoladowe
- kolorowe posypki lub jak kto woli
Przyrzadzenie:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Następnie schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować ciasto i wykrawać małe kółeczka za pomocą foremki lub małej szklaneczki. Kółeczkami wylepiać foremki babeczek. Ułożyć foremki na blaszce i piec w temperaturze ok 180-200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odczekać aż wystygną i wyjąć z foremek.
Gotowe babeczki napełniać masą kajmakową. Udekorować według uznania.