Propozycja dania idealna dla ludzi lubiących syte jedzenie. Przygotowanie takiego placka zajmie Ci około godziny, ale potrawa zaspokoi nawet największy, wilczy apetyt.
Składniki na formę o średnicy 27cm:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
- 10 dag boczku lub szynki
- cebula
- łyżeczka masła
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 10 dag tartego sera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na min 30 minut, żeby się lepiej wałkowało. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną formę. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, przestudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę, razem z cebulą lekko zrumienić na maśle. Można dodać jeszcze własne przyprawy. Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną i siekaną natką. Przyprawić solą oraz pieprzem. Podpieczony placek posypać tartym serem. Wyłożyć podsmażony boczek z cebulą i zalać wszystko masą jajeczną. Piec 30 minut w temperaturze 190–200°C.