Nie jest to przepis na cukierki mleczne z miękkim, ciągliwym nadzieniem lecz ciasto z warstwą kremu o konsystencji i smaku toffi. Ciasto, podobnie jak cukierki jest typowo polskim produktem. Będzie znakomitym uzupełnieniem niedzielnego obiadu lub dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa pierwsza:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 śmietan-fix
Masa druga:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 20 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać śmietan-fix i wymieszać.
- Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
- Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
- Drugi sposób przygotowania masy tofi: 30 dag kruchych cukierków krówek stopić ciągle mieszając w pół kostki roztopionej margaryny z trzema łyżkami wody. Mieszać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa)
- Schłodzić w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu.
Życzę smacznego.