Tęczowy sernik to przepis na sernik na zimno. Jest to ciasto proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego zaletą jest nie tylko efektowny wygląd, ale też delikatny smak, który sprawia, że dzieci przepadają za nim.
Jest to ciasto bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
- 90 dkg waniliowego serka homogenizowanego
- 1 op. galaretki pomarańczowej
- 3 op. galaretki agrestowej
- 1 op. galaretki ananasowej
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 25 dkg truskawek
- 1 op. żelatyny
Przygotowanie:
- Galaretkę pomarańczową i jedną agrestowa rozpuścić w proporcjach 1 op. na 0,3 l wody. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę. Mieszamy obydwa smaki i dzielimy na pół.
- Galaretkę ananasową rozpuszczamy w 0,2 l wody i dodajemy 4-5 łyżeczek żelatyny. Ostudzoną mieszamy z połową serka i dodajemy połowę galaretki w kostkach. Wlewamy do tortownicy odstawiamy by stężała.
- Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0,7 l wody. Ostudzone wlewamy na ser. Odstawiamy do stężenia.
- Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 0,2 l wody i dodajemy żelatynę. Ostudzoną mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami i serem oraz galaretką w kostkach. Wlewamy do tortownicy.
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,7 l wody. Zimne wlewamy do tortownicy.
- Wstawiamy do lodówki.