Coq au vin czyli kurczak w winie to znakomity przepis na danie główne. Najlepiej serwować go z frytkami i sałatą w sosie winegret. Przepis najprawdopodobniej wywodzi się z Burgundii, ale danie jest bardzo popularne w całej Francji.
Składniki:
- 1 młoda kura lub duży kurczak
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag szalotek lub małych cebulek
- 20 dag małych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 10 dag mąki
- 1/2 litra czerwonego wina
- 1/2 bulionu drobiowego
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, podzielić na 6 części.
- Każdą porcję natrzeć solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Szalotki i pieczarki oczyścić, obrać i pokroić.
- Czosnek oczyścić i posiekać.
- Na 1 łyżce masła podsmażyć boczek. Dodać szalotki i pieczarki, przesmażyć. Zdjąć z patelni.
- Kawałki kurczaka lekko obtoczyć w mące. Obsmażyć na reszcie tłuszczu ze wszystkich stron.
- Wlać wino i bulion, zagotować. Dodać boczek z pieczarkami, czosnek i zioła.
- Dusić pod przykryciem 1 godzinę.
Podawać z frytkami i sałatą w sosie winegret.