Sernik lubi prawie każdy. Można przygotować go z własnoręcznie zrobionego twarogu lub z dostępnego w sprzedaży sera mielonego przeznaczonego do wypieków. Istnieje wiele wariantów sernika, zarówno pod względem masy twarogowej jak spodu, na jakim jest zrobiony. Propozycja na półkruchym cieście z polewą czekoladową na wierzchu to znakomity deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych łakomczuchów.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 10 dag smalcu
- 10 dag margaryny
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- ok. szklanki cukru kryształu
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę z tłuszczem posiekać.
- Dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól.
- Wyrobić ciasto.
- Wstawić do lodówki na 1/2 godz.
- Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
Wykonanie masy serowej:
- Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy,
- Dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca.
- Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać, zagotować.
- Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą o dowolnym smaku lub polać stopioną czekoladą.