Sandacz to ryba z rodziny okoniowatych. Jej wartość odżywcza zbliżona jest do właściwości mięsa. Ryba ta zawiera również wysokowartościowe białko zwierzęce i należy do ryb chudych, w których zawartość tłuszczu waha się w granicach 0,2-0,3%. Ze względu na te i wiele innych wartości odżywczych warto spróbować ragoutu z sandacza.
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Niezbędne produkty:
- 500g filetów z sandacza
- 1 czerwona cebula
- 2 papryki mix
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Produkty Kamis:
- 3 łyżki musztardy węgierskiej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego w płatkach Specialite
- 1 łyżeczka kminku
- 2-3 łyżeczki papryki słodkiej
- Sól morska z pieprzem
Sandacza pokroić w grube kawałki, oprószyć solą morska z pieprzem, 1 łyżką słodkiej papryki, skropić sokiem z cytryny, oliwą, obsmażyć. W rondelku podsmażyć plastry ziemniaków, dodać cebulę, cząstki papryki, podlać wodą, dusić 20 minut. W połowie dodać musztardę, czosnek oraz przyprawy. Pod koniec dodać sandacza, dusić jeszcze 5 minut na małym ogniu.