Gulasz to danie rodem z Węgier. W jego składzie znajdziemy mięso, cebulę i paprykę. Nasza wersja dodatkowo zawiera marchew, pieczarki, pomidory, cieciorkę i czerwone wino. Najlepiej jest podawać go z kwaśnym jogurtem.
Składniki:
- 600 g mięsa zrazowego wołowego
- 1 pokrojona w paski biała cebula
- 1 pokrojona w paski czerwona cebula
- 100 g pokrojonego w paski bekonu
- 1 pokrojona w paski marchew
- 1 pokrojona w paski czerwona papryka
- 8 pokrojonych w paski pieczarek
- 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
- 100 ml czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu Kucharek
- 200g (1 puszka) cieciorki
- sol kumin grubo mielony czarny pieprz liść laurowy cynamon
- 4 łyżki kwaśnego jogurtu
Marynata:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
Przygotowanie:
- Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w gruba kostkę.
- Zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawa do gulaszu i odstawić na godzinę.
- Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na zloty kolor dodać białą i czerwona cebule, bekon, marchew, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy.
- Całość podsmażyć wlać wino oraz bulion i dusić około 40 minut.
- Następnie dodać pomidory cieciorkę doprawić do smaku i dodać posieka kolendrę.
- Przygotowany gulasz podawać z kwaśnym jogurtem.