Krewetki w cieście piwnym z sosem tatarskim będą znakomitą przekąską podczas spotkania w grupie znajomych. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakoszom owoców morza zapewne przypadną do gustu.
Składniki:
- krewetki średnie 250 g
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml piwa (np. Żubr)
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 papryczka chili suszona
- olej (do smażenia)
- sól
- wegeta
- pieprz
- czosnek suszony mielony
- papryka ostra w proszku
- pietruszka suszona
Sposób przygotowania:
- krewetki obrać ze skorupek zostawić ogonki, odsączyć od wody
ciasto:
- mąka zmieszać z piwem papryka chili proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i pieprzu, szczyptę wegety, odrobinę czosnku suszonego i papryki ostrej
- wszystko zmieszać tak by ciasto było płynne ale nie leiste…
smażenie:
- krewetki maczamy w mące po czym trzymając za ogonki maczamy je w cieście tak by ogonek został suchy
- wrzucamy je do gorącego oleju, smażymy aż będą złociste
- układamy na papierowym ręczniku by ociekły z oleju
Podajemy na talerzyku, dodajemy w miseczce sos tatarski nie topimy ich w sosie.