Bajadera, bajaderka lub też kartofelek to nazwy określające kulisty lub prostokątny deser wytwarzany z pokruszonych ciastek, kakao, czekolady, orzechów i wiórków kokosowych. Do naszego przepisu potrzebne będą orzechy, kakao, masło, mleko, aromat, dwie czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (bez owoców, lukru, galaretki, kremu)
- 100 g orzechów
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki niesolonego masła
- około 150 ml mleka
- aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąć, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- dwie czekolady
Przygotowanie:
- Pokruszone ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami.
- Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol – jeżeli uważamy to za konieczne.
- Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę.
- Chłodzimy w lodówce przez około 8 h.
- Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki.
- Teraz przygotowujemy polewę: roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.
Smacznego!