Przepis na ciekawą sałatkę warstwową. Może być ona spożywana jako przystawka lub jako dodatek do świątecznego stołu. Szczególnie polecana w wielkanocnym menu. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: tuńczyka w oleju, marchew, cebulę, jajka, puszkę groszku, natkę pietruszki, szczypiorek, majonez oraz przyprawy do smaku.
W wielkanocnej wersji można dać więcej jajek i posypać rzeżuchą.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju (polecam firmę NEPTUN),
- 4 duże ugotowane marchewki,
- 2 cebule,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka groszku,
- majonez,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- pieprz,
- sól.
Wykonanie:
Ułożyć warstwami:
- marchewkę pokrojoną w kostkę
- groszek
- majonez
- rozdrobniony i odsączony tuńczyk
- drobno pokrojoną,osoloną cebulę
- żółtka jaj starte na tarce
- majonez
- białka jaj także utarte
- udekorować posiekaną natką i szczypiorem