Muffiny to małe babeczki z różnymi dodatkami, np. z czekoladą lub bakaliami. Jest to bardzo popularny deser w USA, Irlandii i Wielkiej Brytanii. My prezentujemy przepis na muffinki bez dodatków, ale równie dobrze możesz dodać któryś z wymienionych wcześniej składników.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól wsypać do tej samej miski.
- W mniejszym naczyniu połączyć jajka, mleko i olej.
- Połączyć to z suchymi składnikami i wymieszać.
- Suche składniki powinny być lekko wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane.
- Przełożyć łyżeczką do formy – każdą dziurę wypełnić do 2/3.
- Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.