Masz ochotę na zdrowe śniadanie? Popping z amarantusa to znakomity dodatek do mleka, jogurtu, kefiru, zup, sałatek, ciast, lodów i deserów. Produkt nie zawiera glutenu dlatego jest to znakomity dodatek spożywczy dla chorych na celiakię oraz z nietolerancję glutenu.
Popping – ekologiczna przekąska z nasion amarantusa
Popping z amarantusa firmy Szarłat to świetny dodatek śniadaniowy – można go wsypać do mleka, jogurtu, kefiru, przygotowując musli. Doskonale smakuje również z miodem albo czekoladą na ciepło jako składnik sałatek, ciast, lodów i innych deserów. Wzbogaci także smak i wartość odżywczą zupy – z tego powodu cenią go wegetarianie i weganie.
Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i – co ważne – łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu. W tym również lizynę – odpowiedzialną za prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży – oraz metioninę i tryptofan.
Popping nie zawiera glutenu – w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż – mogą go więc stosować osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E), a także w żelazo i wapń.
Opakowanie Poppingu zawierające 150 g kosztuje ok. 8 zł.