Amarantus lub szarłat to roślina należąca do rodziny szarłatowatych. Uprawiany jest jako roślina ozdobna i jadalna. Na rynku można spotkać m.in. płatki i mąkę z amarantusa. Tych pierwszych używa się np. do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup i kotletów.
Płatki z amarantusa – zamiast tradycyjnej owsianki
Płatki z amarantusa firmy Szarłat mogą z powodzeniem zastąpić płatki owsiane w śniadaniowym menu wielbicieli tej potrawy w wersji gotowanej. Ze względu na zawartość skrobi powinny być – w przeciwieństwie do owsianych – poddane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu albo smażeniu. Można ich używać do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup oraz kotletów – mielonych albo panierowanych. Wzbogacą smak i podniosą wartość odżywczą potraw, docenią je wegetarianie i weganie.
Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu. W tym również lizynę – odpowiedzialną za prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży – oraz metioninę i tryptofan.
Płatki z amaranatusa nie zawierają glutenu – w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż – mogą je więc spożywać osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E), a także w żelazo i wapń.
Opakowanie Płatków z amarantusa zawierające 250 g kosztuje ok. 8 zł.