Czy masz ochotę na aromatyczna przekąskę? Może być ona podawana jako przystawka na wystawnym przyjęciu lub jako danie główne z ziemniakami. Do przygotowania potrawy potrzebujesz: płaty śledziowe „Po Wiejsku” z marynowaną cebulą Contimax, opakowanie serka wiejskiego ziarnistego oraz kilka kawałków cebuli z marynaty śledziowej.
Przepis na pastę śledziową z filetami śledziowymi "Po Wiejsku"
Składniki:
- 2 płaty śledziowe ‘Po Wiejsku’ z marynowaną cebulą Contimax
- 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
- parę kawałków cebuli ze marynaty śledzi
Przygotowanie:
Serek wiejski przełożyć do miseczki, dodać 2 filety śledziowe ‘Po Wiejsku’ Contimax oraz kilka kawałków cebuli z ich marynaty. Składniki zmiksować w blenderze aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i udekorować łyżką pasty.
Niespodzianka śledziowa może być serwowana na przyjęciu jako mini przystawka, ponieważ śledź tradycyjnie występuje na polskich stołach jako zakąska do alkoholu. Słoność śledzia w tym daniu doskonale przełamuje słodkawy smak ziemniaka. Przygotowanie samej pasty zajmuje mniej niż pięć minut, zwłaszcza jeśli użyjemy filetów śledziowych z marynowaną cebulą (jak śledzie ‘Po Wiejsku’ Contimax), którą można dodać do pasty. Gotowe danie warto posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować listkami pietruszki.
Nasza rada: pastę można również zaserwować na połówkach ugotowanych na twardo jajek. Samo żółtko możemy wtedy dodać do pasty, przed jej zmiksowaniem. Jej smak będzie wtedy delikatniejszy, a ona sama nabierze przyjemnego żółtawego koloru.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.