Risotto z pomidorami malinowymi, krewetkami i sosem TABASCO®
4 porcje
Składniki:
12-16 tygrysich krewetek
4 łyżki oliwy z oliwek
8-15 kropel Tabasco®
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki masła
Na risotto:
200 g ryżu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
700 ml bulionu warzywnego
500 g pomidorów
30 g masła
80 g startego sera, np. Grana Padano
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uważnie czyścimy krewetki, kroimy pomidory i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek i drobno krojone szalotki i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy ryż, masło i dolewamy białego wina. Całość dusimy pod przykryciem ok. 17 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy resztę bulionu. W dalszej kolejności dodajemy krewetki, TABASCO®, czosnek, rozmaryn, masło i starty ser. Całość podsmażamy jeszcze ok. 2 minut i można serwować.