Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Włoskie inspiracje kulinarne – Bruschetta

Moda na śródziemnomorskie dania opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat. Dotarła także do kraju nad Wisłą, wzbogacając polskie stoły o niezwykle zdrowe, smaczne i aromatyczne dania, które pomimo tego, że są lekkostrawne, potrafią doskonale nasycić. Prawdziwa pizza Margherita, sałatka caprese, pierożki ravioli, lasagne… wymieniać można bardzo długo, a każda kolejna potrawa okazuje się smaczniejsza od poprzedniej. Jedną z najprostszych, ale i najbardziej smakowitych specjalności kuchni włoskiej jest bruschetta, której bazę stanowi grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele odmian bruschetty, najczęściej podaje się ją z dojrzałymi krojonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią. Zanim jednak bruschetta stała się niezwykle popularnym przysmakiem, rozpoznawalnym na całym świecie, była po prostu wiejską potrawą, wymyśloną przez ubogich mieszkańców włoskiego regionu zwanego Abruzja. Jej nazwa pochodzi od słowa ,,bruscato”, co znaczy ,,opiekany”. Bruschetta, jeśli przyrządzona zostanie z najwyższej jakości składników, zawsze zachwycać będzie smakiem. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Szczególnie, jeśli w przypadku braku świeżych pomidorów mamy pod ręką Pastę warzywną do Bruschetta marki Svansø. Do przygotowania będzie potrzebne: – 8 kromek chleba typu ciabatta – oliwa z oliwek – pół słoika Pasków suszonych pomidorów Svansø – 150 g świeżej mozarelli – 1 słoik pasty Bruschetta Svansø – 8 plasterków szynki parmeńskiej – wiązka świeżej bazylii – 100 g czarnych oliwek bez pestek Krok po kroku, czyli – JAK PRZYGOTOWAĆ SMAKOWITĄ BRUSCHETTĘ: Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory. Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków. Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory. Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe! Bruschetta będzie idealną przystawką, przekąską, świetnie sprawdzi się także jako ciepła kolacja, a nawet pożywne śniadanie. Dostarczy witamin, mikroelementów, ale też węglowodanów, czyli mnóstwa energii. Smacznego!