O fakcie, że oliwa z oliwek i zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są nieocenione w walce o zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak mimo wielu akcji edukacyjnych, wciąż spora część Polaków wybiera tłuszcz zwierzęcy, którego powinno się unikać, a jego nadmierne spożycie skutkuje dodatkowymi kilogramami. Gdy za oknami szaleje zima, warto sobie pozwolić na nieco większą ilość tłuszczu na talerzu. Ważne, by to był „zdrowy tłuszcz”.
Tłuszcz jest ważnym składnikiem naszego pożywienia, który dostarcza organizmowi energii, działa jako budulec ścian komórkowych i niektórych hormonów. Należy jednak pilnować, aby spożywany tłuszcz był pochodzenia roślinnego, czyli z nasion np. słonecznika, wszelakich orzechów, olejów czy oliwie z oliwek. Na rynku można odnaleźć różne rodzaje oliw, jednak najzdrowsza jest oliwa Extra Vergine tłoczona na zimno. Przykładem takiej oliwy może być włoska Bertolli Originale o zdecydowanym aromacie. Charakterystyczny smak subtelnie wydobędzie najlepsze akcenty potraw. Ze względu na niską temperaturę spalania jest idealna do sałatek, sosów, marynat lub świeżego pieczywa. Zupełnie innym produktem jest hiszpańska oliwa z oliwek Carbonell. Jej aromat jest zdecydowanie łagodniejszy i zachowuje oryginalny smak potraw. Ta odmiana spala się w wyższej temperaturze, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie i jest odpowiednia do smażenia, pieczenia i duszenia.
Teraz, gdy z wytęsknieniem czekamy na każdy promień słońca i z przyjemnością zaszywamy pod ciepłą kołdrą, na stołach najczęściej królują pieczone, duszone i gotowane potrawy. Kto zimą nie ma ochoty na pierożki z okrasą, gorące bitki wołowe, krokiety z grzybami, soczysty pieczony schab czy lekko kwaskowaty bigos? Takie dania są potrzebne naszemu organizmowi, by miał siłę zmagać się z codziennymi obowiązkami i burą, mroźną aurą. Co ciekawe, tłuszcz tak bardzo lubimy w tych potrawach, jest nośnikiem smaku, dzięki czemu nasze kulinarne zachcianki są szybciej zaspakajane i mniej podjadamy. Dlatego bez względu na to, jakie danie najchętniej wybieramy zimą, dodanie oliwy z oliwek sprawi, że potrawa zachowa swój oryginalny smak i jednocześnie będzie znacznie zdrowsza, niż wersja z tradycyjnym olejem.
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne dania, które z pewnością rozgrzeją po dłuższym spacerze lub zaciętej wojnie na śnieżki:
Krokiety z grzybami „inaczej”
• 1 kg grzybów (pieczarek, podgrzybków, prawdziwków)
• Cebula
• 4 ząbki czosnku
• 3 jajka
• 50 g mąki
• Bułka tarta
• Litr mleka
• Oliwa Extra Vergine, np. Bertolli Gentile
• Sól i pieprz do smaku
Cebulę, pieczarki i czosnek kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojone składniki i smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Następnie delikatnie posypujemy wszystko mąką i dolewamy mleka, cały czas mieszając aby nie zostawić grudek a masa była gładka. Dodajemy do smaku soli i pieprzu i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto ostygnie, możemy kształtować podłużne krokiety, które następnie należy obtoczyć w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu.