Dolewanie wody, cukru czy soków owocowych to tylko niektóre sposoby fałszowania miodu. Przekonaj się jak rozpoznać prawdziwy wyrób prosto z pasieki. Naturalny miód jest prawdziwym darem natury, przede wszystkim ze względu na jego lecznicze właściwości. Stosowany profilaktycznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga w leczeniu przeziębień, doskonale sprawdza się także w pielęgnacji urody (np. maseczki z miodu na twarz czy włosy). Jeszcze podczas pierwszej wojny światowej wodą z miodem przemywano rany, które dzięki temu lepiej i szybciej się goiły. O dobroczynnych właściwościach miodu można powiedzieć jeszcze wiele…pod warunkiem, że jest to produkt w pełni naturalny, pochodzący z pewnego źródła, najlepiej prosto od pszczelarza. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, pozostają nam zakupy w sklepie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu, od różnych producentów, kuszących coraz to wymyślniejszymi opakowaniami i zapewnieniami o naturalności produktu (za wyjątkiem miodów sztucznych). To, na który z nich się zdecydujemy zależy od naszych preferencji i potrzeb. Jedno jest pewne – wyboru powinniśmy dokonywać świadomie. Na co zwrócić uwagę kupując miód w sklepie? Zacznijmy od najbardziej podstawowej kwestii – przeczytajmy dokładnie etykietę. Sprawdźmy kto i kiedy wyprodukował miód oraz czy pochodzi on z Polski, czy też jest mieszanką wyrobów z różnych państw. W ten sposób zyskamy pewność z jakim produktem mamy do czynienia. Kolejną istotną kwestią jest cena. Nie trzeba być ekspertem i na bieżąco śledzić cen miodu – w sklepie możemy z łatwością porównać propozycje różnych producentów i przekonać się która z nich jest zdecydowanie najniższa. Rażąco niska cena powinna dać nam do myślenia. Jeśli chcemy nabyć naturalny miód, kupmy go bezpośrednio od pszczelarza. Wówczas mamy gwarancję, że otrzymamy pełnowartościowy, nieprzetworzony wyrób. Jednym z producentów miodu, sprzedającego go pod własną marką jest Pasieka Pucer. Miody przez nią oferowane pochodzą z ekologicznie czystych terenów Warmii i Mazur, a ich jakość podkreślają m.in. certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Eksperci nagrodzili godłem „Doceń polskie” trzy miody Pasieki Pucer: lipowy, gryczany oraz spadziowy. Co więcej, miód wielokwiatowy, spadziowy i mazurski miód akacjowy z poziomkami otrzymały znak Poznaj Dobrą Żywność. – Każdy naturalny miód musi się skrystalizować, to znaczy – przybrać stałą konsystencję. To w jakim czasie to nastąpi zależy choćby od gatunku miodu. Proces ten może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy – przypomina Małgorzata Pucer. – Zdaję sobie sprawę z tego, że płynny miód może wyglądać bardziej efektownie, ale konsumenci nie powinni się obawiać sięgania po skrystalizowane miody. Stała konsystencja to najlepszy dowód na to, że miód jest naturalny – dodaje przedstawicielka Pasieki Pucer. Gdy kupimy już miód, który jeszcze się nie skrystalizował i chcemy mieć pewność, że to w pełni naturalny produkt możemy wykonać trzy proste testy. Do ich przeprowadzenia nie potrzebujemy sprzętu rodem z laboratorium. I. Test ołówka Kroplę miodu za pomocą kopiowego ołówka należy rozprowadzić na talerzyku. Jeśli miód został rozcieńczony wodą ołówek zabarwi i ją i miód. Jeśli zaś wygląd słodkiego wyrobu się nie zmienił – miód jest dobry. II. Test łyżeczki Zlewany z łyżeczki miód powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się przy tym spiralnie. III. Test szklanki z wodą Miód wlany do szklanki z wodą nie powinien się z nią zmieszać, lecz spływać jednorodnym strumieniem i układać na dnie szklanki.