Pełnowartościowa potrawa zawierająca dużo białka i błonnika, a przy tym efektowna pod względem wyglądu i smaku.
czas: 60 min (w tym 30 min pieczenie)
liczba porcji: 4
składniki:
na formę o średnicy ok. 30 cm
Ciasto:
200 g maki razowej (albo zwykłej pszennej wymieszanej z otrębami)
150 g chudego twarogu
80 g masła
Nadzienie:
2 jaja
250 g twarogu
500 g małych pomidorów
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Zagnieść ciast, owinięte w folię włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować nadzienie: Twaróg utrzeć z żółtkami jaj, przyprawami. Białka ubić na sztywno. Piane połączyć z masą twarogowo – żółtkową.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę, podpiec ok. 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylać masę. Pomidory, przekrojone na połówki, z wykrojonymi nasadami szypułek, ułożyć wypukłą stroną do góry. Piec ok. 30 minut.
uwagi:
Zamiast pomidorów można użyć innych warzyw, np. papryki, cebuli itd.