Połączenie kilku intensywnych smaków - papryki, pomidorów i anchois - daje naprawdę ciekawy efekt. Satysfakcja z otrzymanej sałatki wynagradza włożony w przygotowanie jej wysiłek.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 pomidory
4 odsączone fileciki anchois
kilka odsączonych suszonych pomidorów
łyżka kaparów
łyżka orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
ocet winny
oliwa z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 5-6 kawałków, ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do góry. Przypiekać do czasu aż skórka lekko zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika. lekko wystudzić i delikatnie zdjąć skórkę. Po ostygnięciu paprykę ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić w ósemki, anchois pokroić na kilka kawałków. Pomidory ułożyć na półmisku, dodać suszone pomidory, posypać anchois, kaparami, orzeszkami ziemnymi i pokrajanym w cienkie plasterki czosnkiem. Z oliwy i octu przyrządzić sos, polać nim sałatkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, na wierzch ułożyć kilka listków bazylii.
uwagi:
Ostrożnie z przyprawami! Sałatka ta zawiera sama w sobie wiele składników o mocnym smaku.