Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Paj z dynią

Niezbyt trudne lecz pracochłonne danie. Doskonałe na jesień. Swoim smakiem z nawiązką wynagradza włożoną weń energię.

czas: około 100 minut

liczba porcji: 4

składniki:
Na ciasto: 300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami) 2 jaja 120 g masła sól   Na nadzienie: 700-800 g dyni 3 jaja 80 g kwaśnej śmietany 75 kaparów 150 g typu camembert 1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu sól, pieprz, curry garść obranych pestek z dyni

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.
W tym czasie miąższ z dyni pokroić w kostkę (dynie należy uprzednio obrać ze skórki i usunąć z niej pestki) i włożyć na rozgrzany olej na dużą patelnię. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości przez około 20-25 minut. Po około 10 minutach zalać winem lub jarzynowym bulionem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku, nieco ostudzić, a potem zmiksować. Wymieszać z jajami i śmietaną. Kapary drobno posiekać i dodać do masy z dyni.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną uprzednio tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i podpiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylać masę, posypać pokrojonym serem i pestkami z dyni. Piec 50 minut.

uwagi:
Doskonale smakuje z czerwonym wytrawnym winem - na przykład z hiszpańskim typu Rioja.