Ta wykwintna przystawka może być doskonałym początkiem posiłków w stylu francuskim
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 krążki sera camembert
jajko
6 czubatych łyżek bułki tartej
4 łyżki przesmażonej żurawiny lub 4 połówki brzoskwiń z syropu
sól
olej
przyrządzanie:
Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Serki maczać z obu stron w jajku, obtoczyć w bułce mocno dociskając panierkę. Kłaść delikatnie na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawinami lub brzoskwiniami wedle uznania.
uwagi:
Z serkami należy obchodzić się bardzo ostrożnie, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wtedy bowiem wypłynie zawartość i cała potrawa się nie uda.