Wspaniała, treściwa, rozgrzewająca potrawa rodem z kuchni węgierskiej.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
5-6 średnich ziemniaków
2 czerwone papryki
2 cebule
15 dag kapusty kiszonej
1 czubata łyżka pasty lub koncentratu pomidorowego
pół szklanki jarzynowego bulionu
sól, ostra papryka w proszku, szałwia
2-3 suszone grzyby
2 łyżki kwaśnej śmietany
olej
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w drobne paski. Cebulę zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone i osuszone ziemniaki. Smażyć przez chwilę. Dodać paprykę i posiekaną kapustę kiszoną. Zalać bulionem wymieszanym z pastą pomidorową. Dodać namoczone wcześniej i posiekane grzyby. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie, doprawiając uprzednio do smaku. Podawać udekorowane na wierzchu plamą śmietany.
uwagi:
Najlepsze będą oczywiście suszone prawdziwki, gdyż są najbardziej aromatyczne, ale można też użyć innych grzybów.