Oryginalna, choć niedroga i łatwa do przygotowania potrawa, którą można dowolnie wzbogacać.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g brązowego lub długoziarnistego ryżu
1 pęczek młodej cebulki
4 jaja
60 g mąki
300 g startego sera (gouda, ementaler)
świeżo zmielony pieprz, sól, suszony tymianek
olej
przyrządzanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić. Cebulki umyć i oczyścić, drobniutko pokroić.
Ryż wymieszać z cebulką jajami, serem i mąką oraz przyprawami.
Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz. Formować niewielkie placuszki i smażyć z
obu stron na złoty kolor.
uwagi:
Przepis można zmodyfikować, dodając utartą marchew, cukinię itd.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













